Pohádkové nocování ve škole

23.07.2009 21:13

 

Spousta těšení na zajímavý program, špetka obav z nocování bez mámy a táty a fůra nadšení – tak by se dala stručně charakterizovat nálada žáků prvních tříd, když je rodiče doprovázeli v páteční podvečer 21. listopadu 2008 k budově místní základní školy. Noc z pátku na sobotu věnovanou pohádkám totiž prvňáčci strávili ve škole.
 
Dobrodružství na malé školáky čekalo už od první chvíle. Po společném zahájení se prvňáčci rozdělili do skupinek, které se vydaly za pohádkovými bytostmi. Děti se tak setkaly s čarodějkami, kouzelníky, princeznami, vodníkem a nejrůznějšími strašidly. U každé pohádkové bytosti děti plnily jeden úkol. Tak si prvňáčci vyzkoušeli cestu se zavázanýma očima podél kouzelného provázku, lovení rybek, skládání puzzle na interaktivní tabuli, hod věšteckou koulí na cíl, stavění vysoké věže z kostek naslepo, točení kolem kouzelné hůlky, cestu přes řeku na pohyblivých můstcích a držení neposedného čarodějnického kruhu.
 
Pravá tajemná atmosféra nastala, když se děti vyzbrojené baterkami vydaly na pouť tmavou školní budovou. Strašidelné bytosti jim ukazovaly cestu. Nejprve školáci zavítali k hodné kouzelnici, u které se naučili provádět zajímavá kouzla. Ve školní sborovně se setkali s neposedným skřítkem, kterému museli do mikrofonu školního rozhlasu říct tajemnou formuli – své jméno a příjmení. Nakonec je cesta zavedla do školního sklepa, kde na ně u zapálených svíček čekali dva dobráčtí obři. Na znamení své statečnosti zde děti otiskly prst na starobylý pergamen.
 
Aby školáci věřili, že žádná strašidla neexistují, přišly se jim na závěr všechny strašidelné bytosti ukázat i se svými maskami. Prvňáčci v nich poznali své starší spolužáky.
 
Celý večer byl zakončen vyprávěním pohádek. S pohádkou o žirafě děti přišla potěšit ředitelka naší školy paní Mgr. Alena Horáková, veršovanou pohádku o cvrčkovi dětem vyprávěla paní učitelka Mgr. Marcela Křiváková. Pohádkou na dobrou noc děti ležící ve spacácích ve svých třídách uspala paní učitelka Mgr. Veronika Pálková ze základní školy v Uherském Brodě. Pohádky doprovodily děti do říše snů.
 
Sobotní ráno nás uvítalo sluníčkem a sněhovou nadílkou, která děti nadchla. Po dobré snídaní a poslední pohádce, tentokrát na videu, naše letošní, v pořadí už šestá, pohádková noc skončila. Děti plné zážitků se rozešly se svými rodiči domů. Na pohádkové nocování v příštím školním roce se malí školáci, podle jejich slov, těší už teď …
 
A s jakým pocitem jsme se s dětmi loučili my učitelé? S radostí, že naši malí svěřenci udělali velký krok na cestě k samostatnosti, spokojeni, že se připravený program dětem líbil a s vědomím, že po společně prožité akci budeme mít k sobě všichni „blíž“ a v našich třídách se nám bude o to lépe pracovat.
 
Závěrem poděkování: samozřejmě paní ředitelce a paní učitelkám za jejich čas a hezké pohádky, které si pro prvňáčky připravily. Paní učitelce Heleně Chytkové a předsedkyni SRPŠ paní Blance Pjajčíkové za cennou pomoc při organizaci akce. Absolventům naší školy Honzovi Juráskovi, Laďovi Mocharovi a Radimu Schottlovi, kteří se stejně ochotně jako v předchozích letech dětem věnovali, a v neposlední řadě žákům šesté třídy naší školy – dřívějším účastníkům nocování ve škole, ze kterých vyrostli spolehliví a obětaví pomocníci.
 
Mgr. Karel Zerzáň

—————

Zpět