Noc fantastických příběhů 27. - 28. 11. 2009

29.11.2009 18:27

Do fotogalerie můžete vstoupit zde 
Reportáž TV Slovácko najdete zde

Také v letošním roce prožili žáci druhé třídy místní základní školy večer plný zábavy, zajímavých her a poutavých příběhů. Z pátku 27. na sobotu 28. listopadu 2009 se uskutečnil už v pořadí sedmý ročník nocování ve škole.

Celá akce byla tentokráte zaměřena na život v budoucnosti, poznávání vesmíru a kosmické výpravy astronautů.  Při úvodních společných aktivitách se děti rozdělily na několik skupinek, které se „vesmírem“, tedy potemnělou školou, za svitu baterek vydaly plnit nelehké astronautické úkoly. Na interaktivní tabuli si druháci vyzkoušeli smontovat kosmickou raketu, ochutnali stravu astronautů ve stavu beztíže, zkusili si obléct skafandr a vydali se v něm na průzkum neznámé planety, zvládli kosmonautický test orientace v prostoru i pohyb ve volném vesmíru. Po přistání na neznámé planetě druháci prokázali statečnost při setkání s mimozemskými bytostmi, a nebáli se dokonce bojovat proti zlým robotům.

Vyvrcholením večera bylo vyprávění příběhů z říše fantazie milými hosty. Ředitelka dětského domova v Uherském Ostrohu paní Jana Frühaufová dětem pověděla napínavý příběh o geniálním superpočítači, který tvrdil, že výsledek příkladu dva plus dva je sedm. Paní Zdeňka Červenáková, ředitelka místní mateřské školy, druháky potěšila napínavým příběhem ze starověkého Orientu a ředitelka naší školy paní Alena Horáková vyprávěla příběh o zvídavé malé holčičce Alence, dcerce ředitele ZOO, která žije ve fantaskním světě na konci 21. století.

Pak se už děti uvelebily do svých spacáků a cestování neznámým vesmírem a návštěvu vzdálených světů prožívaly ve svých snech.

Ráno na druháky ještě čekala výroba bezpečného a odolného přistávacího modulu pro živočicha symbolizovaného syrovým slepičím vajíčkem. Vyzkoušení modulu znamenalo úspěch malých konstruktérů, protože křehká vajíčka odolala gravitaci při volném pádu ze druhého patra školní budovy.

Se spoustou zážitků se v sobotu dopoledne druháci rozcházeli do svých domovů. Věříme, že cíl akce – upevnění vzájemných kamarádských vztahů mezi dětmi, rozvíjení dovednosti účelné komunikace a spolupráce, budování pozitivního vztahu ke škole, knihám a vzdělávání, získání nových poznatků i účelně strávený volný čas – byl naplněn.

Velké poděkování mimo milé hosty, kteří dětem i v pozdních pátečních hodinách přišli vyprávět zajímavé příběhy, náleží i obětavým spolupracovníkům – paní učitelce Heleně Chytkové, paní Blance Pjajčíkové a slečně Kateřině Pálkové ze ZŠ Mojmír v Uherském Hradišti. Díky za pomoc při organizaci akce posíláme bývalým žákům naší školy Janu Juráskovi, Vladimíru Mocharovi a Radimu Schottlovi. Ochotnými pomocníky nám byli bývalí účastníci školního nocování, nyní žáci sedmé třídy. Bez nezištné pomoci všech jmenovaných bychom pro děti nemohli připravit tak bohatý a zajímavý program.

Mgr. Karel Zerzáň

—————

Zpět