Zápis do první třídy

23.07.2009 21:08

 

Poslední lednové úterý bylo slavnostním dnem pro nastávající školáky. Tento den se v místní základní škole uskutečnil zápis do prvního ročníku. Protože přirozenou potřebou dětí je hrát si a k dětskému věku patří neodlučně pohádky, připravili jsme letošní zápis do první třídy jako pohádkovou hru. Samozřejmě, že hru pečlivě promyšlenou, abychom mohli dobře rozpoznat a poradit rodičům, zda je jejich dítě pro vstup do školy náležitě připraveno.

Po úvodním povídání se čtveřice předškoláků vydaly do pohádkové říše a seznámily se s postavami z nejrůznějších pohádek. Princezničkám, které na bále poztrácely korále, děti pomohly s jejich sbíráním a počítáním. V Zrcadlovém království, kde všichni přesně opakují to, co předvádí jeho král, si děti vyzkoušely pohybové dovednosti. Loupežníkovi pomohly roztřídit kostičky podle barev a tvarů. Hodná pohádková babička je naučila starobylému zaříkávadlu a učitelé tak mohli posoudit správnou mluvu a výslovnost dětí. Babičce také děti zarecitovaly nebo zazpívaly připravenou básničku či písničku. Poté následovalo setkání s pejskem, kterému děti nakreslily kamarády, aby mu, až odejdou domů, nebylo smutno. Nakonec si děti vybraly malé dárečky a obdržely pamětní list s obrázky všech pohádkových bytostí, se kterými se u zápisu setkaly.

Snahou nás učitelů bylo, aby první setkání dětí se školou bylo milým a motivujícím zážitkem, aby děti chápaly školu jako místo pohody, přátelství, porozumění a také jako místo, které jim nabízí zajímavé činnosti a zážitky. Budoucím školákům přejeme, aby jim nadšení, se kterým plnili úkoly u zápisu, vydrželo co nejdéle.

Velké poděkování za zdárný průběh zápisu patří žákům loňské 5.B třídy a dvěma žákům třídy čtvrté, kteří při přípravě i realizaci zápisu obětavě pomáhali, vyrobili pro budoucí prvňáčky malé dárečky a v kostýmech, které si sami připravili, představovali pohádkové bytosti. Bez jejich pomoci by tento sváteční den pro novoveské předškoláky jistě nebyl tak hezký. Za dárečky děkujeme také dalším žákům naší školy a dětem ze školní družiny.

Mgr. Karel Zerzáň

 

—————

Zpět